2

#Taken

 

 

 

 

Het tijdig signaleren en melden van knelpunten in de uitvoering is een verantwoordelijkheid van de commissaris. De commissaris van de Koning overlegt veel met bewindslieden, bestuurders en volksvertegenwoordigers over de gewenste samenhang in en richting van het beleid. Het toezicht houden op het functioneren van gemeentebesturen en daarbij de ‘zorg’ voor de burgemeesters is een belangrijke rijkstaak van de commissaris van de Koning. Hij heeft in voorkomende gevallen een bemiddelende rol bij een conflict of patstelling. Tijdens werkbezoeken stelt de CdK allerlei onderwerpen aan de orde, zodat hij inzicht krijgt in het functioneren van een gemeente.

 

Onderscheidingen en predicaten

Regelmatig reikt de commissaris van de Koning een predicaat uit aan een bedrijf of organisatie of een Koninklijke onderscheiding aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. De meeste KO’s (lintjes) worden door de burgemeesters opgespeld. Bij de toekenning van de Koninklijke onderscheidingen en de predicaten heeft de CdK een adviserende rol.

De predicaten Koninklijk en Hofleverancier worden - door de Koning - toegekend aan bedrijven en organisaties die van onbesproken gedrag zijn en minstens 100 jaar bestaan. Het predicaat Hofleverancier is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf en het predicaat Koninklijk gaat naar grote bedrijven.

De provincie Zuid-Holland kent een eigen onderscheiding: de Gouden Lis.